#5 McLoad Ganj & Tushita - Reisverslag uit New Delhi, India van Frankie Krikken - WaarBenJij.nu #5 McLoad Ganj & Tushita - Reisverslag uit New Delhi, India van Frankie Krikken - WaarBenJij.nu

#5 McLoad Ganj & Tushita

Door: Frankie

Blijf op de hoogte en volg Frankie

18 November 2011 | India, New Delhi

Heey iedereen,

Hier was ik weer met een verhaaltje voor ’t slapen gaan. De laatste keer had ik de Dalai Lama gezien volgens mij. Verder was die dag best wel bijzonder, want voordat hij arriveerde was de hele ‘winkelstraat’ uitgestorven, was iedereen druk bezig met ‘t ophangen van vlaggen, vaandels, het verven van de straat, ophangen van nog meer versiering, het opsteken van (ik geloof) wierook en geduldig wachten. Zodra hij echter met z’n auto binnen was, en ik bedoel ook echt direct nadat hij de poort door was, ging iedereen weer in de normale rustige pas met ’t leven door en leek er niets gebeurd te zijn. Niet dat iedereen zich anders moet gedragen omdat His Holiness the 14th Dalai Lama toevallig in town is, maar zonder een echt eureka- of extasemoment schakelde iedereen om naar z’n dagelijkse ritme. Zo ook ik, heb die dag echt geen klap gedaan behalve Facebook belagen en een boek gelezen.

’s Avonds wel uit eten geweest in een Tibetaans restaurant, paar voorbeelden van wat ik hier zoal eet. Thupak: noodlesoep met groenten (is lekker en voldoet prima als hoofdmaaltijd). Thali: brood, rijst en wat sausjes waarvan ik nooit precies weet wat erin zit, maar welke ik wel lekker vind (is lekker en vult goed). Ben de naam ervan kwijt, onee toch niet: Chopsuey: gefrituurde noodles gecombineerd met gekookte noodles en groenten (ook lekker en grote porties). Momo’s: gefrituurd of gestoomd deeg met daarin naar keuze: vlees of groenten of chocolade (lijkt heel weinig, maar vult als een tierelier!). En de namen van ’t Indiase eten vergeet ik tot nu toe nog een beetje, denk dat m’n lichaam die gewoon wil verdrijven :-p Hoe dan ook, ’t is echt om je vingers letterlijk bij af te likken. Ojah en ik heb kennis gemaakt met iets typisch Amerikaans: deep fried icecream (ik zal als culinair barbaar wel één van de weinigen zijn die er nog nooit van had gehoord?). Dat is dus een bol ijs gerold in deegkruimels, dat wordt gefrituurd en daaroverheen wordt honing gegoten, ik kan je verzekeren ik vind het goddelijk lekker!

De afgelopen dagen trok ik met wat mensen van ’t hostel op en die groep werd als een sneeuwbal groter en groter. ’t Is echt een fantastische groep met inspirerende mensen. Zo maakte ik kennis met Owen, een 47 jarige ex-architect uit Amerika die z’n zaak heeft verkocht en nu de wereld over reist. Overal waar hij komt start hij kleine kunstprojecten op scholen . Hij fabriceert van oud afval en takken kleine kunstwerken met de kinderen (http://www.solidcore.tv/earthaware). Op deze manier vraagt hij aandacht voor het milieu (van wat ik tot nu toe heb gezien is ’t echt slecht gesteld met de Indiase bevolking en hoe ze omgaan met afval). De komende dagen ga ik samen met hem en wat anderen meehelpen in dit project op de basisschool, ’t moet echt geweldig worden, wordt verderop in dit verhaal vast vervolgd. Dan hebben we Juan geboren in Chili en wonend in Miami. Hij heeft ongeveer een jaar geleden al z’n bezittingen weggegeven en reist nu gelukkig met z’n rugzakje rond de wereld. Ik kan oprecht zeggen dat hij er gelukkig uitziet, ondanks dat hij geen bezittingen heeft. In kan er niet genoeg van krijgen om naar hun verhalen te luisteren, vragen te stellen en hier m’n eigen les uit te trekken. “Inspirerend”, dat is ’t goed woord. Maar al met al is ’t gewoon ook erg gezellig met z’n allen!

Wat heb ik verder gedaan? Ik heb samen met Owen en Paul zo’n 4 km hard gelopen, dit was echter deels bergop en lang niet gemakkelijk. Op de terugweg hebben we afval verzameld, misschien een beetje nobel, maar ’t voelde wel goed (dit dus in ’t kader van ’t project). De rest van de dagen heb ik eigenlijk heel rustig aan gedaan. Met de groep naar de waterval gelopen, jenga gespeeld, yoga gevolgd, afval verzameld voor ’t project en gewoon echt heel veel gegeten, gedronken en gelachen!

Gisterenmorgen ben ik samen met Owen 2 uur op pad geweest om bamboe te zoeken in de bergen (om de dieren van te maken) en we zijn erin geslaagd om een paar grote bossen mee te nemen naar de school. Juan kwam ons later helpen en de lokale bevolking was helemaal verrast dat er drie blanke mannen met bamboe op de schouders door ’t dorp liepen. Normaal gesproken zijn ’t de vrouwen die al ’t zware werk doen. Zo werden we dus al snel aangemoedigd door de vrouwen en waren de mannen vooral erg verbaasd. Gistermiddag. zijn we voor ’t eerst echt naar de school geweest waar Owen z’n project loopt. We waren met ongeveer 10 mensen van ons clubbie aanwezig en er waren zo’n 30 kinderen variërend in de leeftijd van 2 tot 10 denk ik. Het enthousiasme dat die kinderen geven is echt geweldig en geeft echt zoveel energie! We hebben tekeningen van dieren proberen te maken, maar ’t was gewoon één grote gezellige boel, zo fungeerde Anna en Paul als baby-oppas, was ik een levend klimrek, wist Juan z’n hart te verliezen aan een kleine Tibetaan en was Paul ook onverwacht goed in cricket. Dit was echt één van de mooiste momenten tot nu toe!

Vandaag zijn we weer naar de school geweest en dit keer gingen we dan ook echt proberen om ‘dieren’ te maken van al ’t afval en de geplukt bamboe. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, maar met simpele middelen hebben we toch iets kunnen creëren dat op een tijger, kip, vis en tijger leek! Foto’s zeggen meer :-)… Tsjah, nu ga ik lekker uit eten en dan is ’t even een hele week stil.

Vanaf zaterdag ga ik namelijk zeven dagen een introductie cursus in het Boeddhisme volgen (www.tushita.info). Het betekent dat ik zeven dagen lang de basis van het Boeddhisme ga leren en ga mediteren. Ik mag de hele dag niet praten, met uitzondering van één discussie uur per dag. Verder is elke vorm van communicatie met medecursisten of naar de buitenwereld uitgesloten, dus geen internet, telefoon, briefjes schrijven of wat dan ook. Ik weet niet precies wat ik er van ga leren of van wil leren, maar ’t is zeker weten een once in een lifetime experience en ben gewoon heel benieuwd wat ’t me gaat brengen, ik zal over iets meer dan een week verslag uitdoen:-)…

Rustig aan doen,

Frankie

• 18 November 2011 - 12:51

Gerdien:

Je liever dan ik Frankie.. 7 dagen mijn mond houden.. ik haal de 7 minuten waarschijnlijk al niet eens ;-) Maar once's in a lifetime.. zeker weten!

• 18 November 2011 - 13:17

Erwin:

Succes daar met het Boeddhisme en kan niet wachten tot dat pakketje aankomt op de Dorpsstraat 48a ;)

• 18 November 2011 - 13:41

Els:

Ow, ben niet nieuwsgierig hoor, maar WAT heb je voor enorm pakket naar huis gestuurd...? :) Whaha!

En wat een geweldig mooie kinderen op de fb-foto's! :)

Heb ff website van Tushita gekeken... lijkt me ook enorm moeilijk... maar zo gaaf! :)

Ik weet niet of je dit nog leest voor zaterdag, maar enorm veel plezier en ik hoop dat ze je kunnen helpen 'to help you apply this ancient wisdom to increase peace, happiness, and compassion in your daily life.' :)

• 18 November 2011 - 13:47

Janet Kroesen:

Jeetje Frank, je verhalen en mooie plaatjes.....dat je dat allemaal meemaakt in een paar weken.

• 18 November 2011 - 16:58

Jelle:

Haha, heb je nu al een doos met voetbalschoenen opgestuurd ;)? Keurig, was dr net aan toe haha.

Verder kunnen we alleen maar jaloers zijn denk ik, behalve op een week lang niet praten dan (a)!

Groeten

Ps. Wat is 'jenga spelen'?

• 18 November 2011 - 18:46

Monique:

Hoi frank ik heb genoten van jouw verslag en wat een geweldig initiatief om van afval kunst te maken, ik heb me altijd verbaasd in India dat er zo slordig om wordt gegaan met afval. Ik kan me zo voorstellen dat je heel erg genoten hebt van de kinderen ook zij zijn mijn inspiratie tijdens een reis, goed van je om een week in retraite te gaan. Ssstt
    Ik zal stil zijn, woensdag avond komen wij aan in mumbai.
    Namaste monique

• 18 November 2011 - 19:00

Lotte:

Mooie verhalen schrijf je weer Frank.... en wat een mooie kindjes daar! om verliefd op te worden! Veel succes de komende week en we horen wel weer van je....

Liefs

• 18 November 2011 - 19:20

Marije:

Een bijzondere ervaring hè? Kids blij maken met iets heel simpels, waarvan ze hier denken, is dit leuk?!?! Maar daar wordt het gezien als geweldig lees ik! Een ervaring die je je leven lang niet vergeet!! Geniet er lekker van!!
    Oeh een hele uitdaging dat boeddhisme!! Heel veel succes!!

Fijne week!! xx

• 19 November 2011 - 05:03

Roy Stroeve:

Haha je hebt toch niet wat van dat verzamelde afval opgestuurd naar huis ;) Klinkt allemaal heel bijzonder wat je al gedaan hebt en die spoedcursus boeddhisme ;) lijkt me heel bijzonder! Gave foto's en gaaf verhaal Frankie! Ik blijf je volgen!

Cheers

• 19 November 2011 - 07:52

Imanda:

Hey Frank!

Wat is dit weer een geweldig verhaal, en zoveel mensen die op reis zijn, blijf me er over verbazen.

En dat Owen en Juan hun "eigen" leventje hebben achtergelaten is inderdaad inspirerend!

Veel succes met de komende dagen in stilte leven! (ben benieuwd hoe je dat is bevallen)

Xx

• 19 November 2011 - 18:22

Jon:

heey frank je hebt nu al mooie verhalen maar verder nog veel plezier en jammer dat je camera weg is

• 19 November 2011 - 21:21

Tiny Buurvrouw:

hoi frank,wat weer een mooi verhaal,en wat maak je weer veel mee,en nu een week stilte zal dacht ik wel moeilijk zijn .en wat een groot pakket stuur je naar je thuis,erwin is al heel nieuwsgierig ik heb gezet dat je vast een zak met wasgoed naar je mam stuurde nou frank doe daar voorzichtig aan ,en ik wacht weer op het volgende bericht groetjes jan en tiny

• 20 November 2011 - 10:50

Jeannette Hilbink:

hallo Frank,
    super om zo al die mensen te leren kennen en hun manier van leven.
    en je gaat nog een cursus in boeddhisme volgen...ben benieuwd hoe je het hebt ervaren ...
    leuk om je verhalen te lezen!
    hartelijke groeten

• 21 November 2011 - 10:34

Jasper:

Zeven dagen je mond houden? Dat is toch niet te doen? Voor mij in ieder geval niet... Ben overigens wel zeer benieuwd waar er dan in zo'n uurtje discussieren over gepraat gaat worden. Ik lees het graag in de volgende berichten. Dan ook maar een Nieuwsflits. Want na zeven dagen geen contact is nieuws al weer oudnieuws...

Succes!

• 21 November 2011 - 10:45

Karin:

Respect Frank, succes de komende dagen.

• 21 November 2011 - 17:31

Marlies:

Hee Frank! Mooi verhaal!
    Erg tof dat project, wat zullen je actie's gewaardeerd worden!
    Het zal voor jou de komende week moeilijk worden, maar ook vast lekker rustig. Succes! ;)
    Byebye

• 22 November 2011 - 11:22

Delhia:

wat ontzettend gaaf te lezen wat jij allemaal meemaakt!!!
    het zal je wel tegenvallen denk ik dat je 7 dagen niet mag praten, jij die met iedereen contact maakt en hun verhalen wil horen....maar ja frank,..zelfs in stilte kunnen heel veel dingen gezegd worden, ik ben heel benieuwd hoe het je bevallen is en wat je er van opgestoken hebt.....
    tot de volgende keer, en heel veel plezier!!!

groetjes delhia

• 24 November 2011 - 15:50

Tinus En Femmie:

Hoi Frank wat weer leuk om je verhalen te lezen over alles wat je doet . Maar 7dagen je mond houden zal je niet meevallen en dan de dingen die je met die kinderen doet super
    Groetjes

• 24 November 2011 - 17:37

Anny Blauw:

hallo daar.
    ja ja daar schrik je van! dat Anny een mailtje stuurt!!!
    heb jou verslagen gelezen.
    wat heb je al wat gezien!
    tja het is geen Europa he???
    hygiene is soms ver te zoeken!
    dat vliegen gaf je vlinders in de buik zeker!
    heb je kleren genoeg?
    en hoe zit het met het geld?
    verder geen dokter nog geraadpleegd?
    eten en drinken genoeg? lekker?
    het is hier somber weer.
    iedereen al in de ban va Sint en Piet.
    ik ben nu vrij maar maandag ga ik de nd in en dan zal ik jou ter sprake brengen.
    veel plezier nog.doe geen gekke dingen!!!
    mooie foto s trouwens.
    vr gr Anny.

• 25 November 2011 - 15:26

Rikie:

Hey Frank
    Hoop dat het je meegevallen is om je mond te houden. Zal wel 'n ervaring geweest zijn.Ik weet dat de kloosters in India "iets" hebben wat je moet ervaren maar ik hoop toch dat je terug komt en niet achter blijft als monnik.Hier zijn ze weer helemaal in de ban van Sint en Piet,er wordt weer met geld gesmeten en dan te weten dat ze bij jou elke roepie wel 10x keer om moeten draaien.
    Prachtige foto's heb je gemaakt en ik zie 'n paar gezichten die meer Tibetaans dan Indiaas zijn.Geweldig!!
    Ik zou 40 jaar jonger willen zijn als al die verhalen lees. Lieve groet.

• 04 December 2011 - 04:31

Gerdien Bouwhuis:

Hee Frank!!
    Ik had nog wat in te halen met je reisverslagen, heb ze alle 5 in één keer gelezen in de nachtdienst:) Sjonge wat maak jij wat mee hey! Mooi om te lezen en je schrijft leuk! Geniet ervan daar! Zal vast lukken;)
    Mooie foto's ook!!
    Ben benieuwd naar je volgende verhaal over hoe de week Boeddhisme ging haha! Succes!

Lfs Gerdien

• 12 Januari 2012 - 16:52

Els:

hallo Frank, boeiend en leuk reisverslag! Zeker over mcleod ganj, aangezien mijn dohter daar al 8jaar woont! Geen tanka-shop gezien met aan de ingang "hier spreken we vlaams (of nederlands)? Ik wens jullie verder een heel mooie en veilige reis toe!